avatar

Koffiehuis knapt zelf leegstaand appartement op: “Het woonprobleem in Gent is groot”

Koffiehuis Trafiek in de Brugse Poort gaat haar twee bovenste verdiepingen opknappen tot een duplex appartement. Daarin zullen kwetsbare jongeren aan een ‘eerlijke en sociale prijs’ een tijd lang kunnen wonen. “Het is voor wie op dat moment nood heeft aan een nieuw verblijf. Vaak komen zij terecht in een veel te dure, kleine studio.” 

“Het woonprobleem in Gent is groot. Daarom zullen we twee verdiepingen van ons buurthuis ombouwen tot een eenslaapkamerappartement voor een kwetsbare jongere”, zegt Laura Baets van vzw Trafiek. Voor de verhuur daarvan kiest de organisatie voor een samenwerking met Nestinvest daardoor leggen ze de focus op jongeren. De vzw kreeg 50.000 euro subsidie van de Stad Gent om het project te verwezenlijken.

Vzw Stappen, één van de oprichters van Nest Invest,  ondersteunt vooral meisjes van 14 tot 21 jaar, soms zelfs tot 25 jaar. Voor hen is het moeilijk om iets betaalbaar en kwalitatief te vinden op de Gentse woonmarkt. “Vaak komen zij terecht in een veel te dure, kleine studio. Het appartement van vzw Trafiek zal een kwetsbare jongere een kwalitatieve huisvesting bieden voor een langere periode”, zegt Pieter De Vis van vzw Stappen. Het appartement zal ongeveer zestig vierkante meter woonoppervlak tellen en ruimte bieden voor één jongere of een jong koppel. Vzw Traffiek zal de woning verhuren onder de marktprijs. “De prijs wordt persoonlijk bepaald, maar zal waarschijnlijk rond vierhonderd euro zijn. Dat is een eerlijke en sociale prijs voor de duplex”, legt De Vis uit.

Baets hoopt dat de woning tegen volgend voorjaar af is. “Deze zomer wordt het hier een bouwkamp met buurtbewoners. Wie de nieuwe woning zal betrekken, is nog niet bepaald. Dat zal ervan afhangen wie op dat moment nood heeft aan een nieuw verblijf”, zegt ze.

NestInvest  zal bij het toewijzen van het appartement rekening houden het sociale netwerk van de jongere. “Sommigen van hen hebben last van bindingsangst, en dan kan een sociale wijk als deze wel helpen voor hen om uit hun schulp te kruipen. Maar als ze familie hebben aan de andere kant van Gent, wonen ze beter daar in de buurt”, zegt De Vis.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210615_95288754

https://www.avs.be/artikels/kwetsbare-gentenaars-krijgen-een-thuis-buurthuis-pierkespark-a81110

Leave a Comment